неділю, 14 серпня 2016 р.

Духовними святинями Менщини \ Trips to churches

Андріївська церква у с. Стольне
ST ADREYS CHUCH, STOLNE MENA RIGION
LOCATED FAR FROM CITY CENTER, THIS OLD CHUCH LESS VISITED TOWREST. HOWEVER, IT IS ATTRACTIVE FOR THOSE WHO LOVE A CLASSICISM ART OF XVII TH
Чи добре Ми знаємо історію краю? Чим вона багата, що зберегла, які споруди? 13.08.2016  група менян збагатилася й історично, й духовно, відвідавши декілька місць району. 

Туристичний маршрут розпочали з с.Дягова, де знаходиться Покровська церква XІХ ст. Споруда має три парафії, збудована в стилі історизму, врубка - "ластівчий хвіст". Дивіться зовнішній вигляд тут: https://goo.gl/photos/Lh4iyqt5rxNfm1Wr9 та внутрішні розписи https://goo.gl/photos/JqXPPZqXzUazWo368 Церква не переставала діяти й під час війни. Про походження назви села, його історію розказує місцевий житель, краєзнавець, редактор "Сіверянського літопису" С. Павленко. Для гостей він підготував добірку літератури про Дягову, його історію, ознайомив також із історією сусіднього поселення, якого вже не має, - Чамарове. Згадує краєзнавець і про тюрське походження багатьох мешканців Дягови, його відомих жителів серед яких Марко Федорович Полторацький, директор придворної співочої капели (С. Петербург, 1763) та соліст італійської опери 1750-1770рр. Нині дослідженням селища займається Д.Казиміров http://shron.chtyvo.org.ua/Kazimirov_Dmytro/Selo_Diahova_v_materialakh_Heneralnoho_opysu_Livoberezhnoi_Ukrainy_1765-1769_rr.pdf, брати Сергій та Олег Павленки http://www.siver-litopis.cn.ua/rab/pavlenko/blok_dyagova2.pdf . Тож якщо у вас є дягівські корені, загляніть у дослідження краєзнавців. У Дягові мали нагоду зустрітися і з місцевим фермером Олексієм Бутенком, який вирощує кратоплю, пшеницю, соняшник, розводить худобу.  Також він є неодноразовим депутатом обласної ради. Завдяки зусиллям родини Бутенків село має сучаний центр, а малозабезпечені селяни - підтримку. У бесіді з фермером подорожуючі дізналился про проблеми села. 
Від Дягови маршрут пролягав у с. Волосківці, де знаходиться діюча Успенська церква (1765), збудована у стилі бароко https://goo.gl/photos/eb6GQZtVEJn8Sy8J7 з горизонтальною кладкою.Храм цікавий своєю конструкцією: має два приходи (Миколаївський та Успіння Богородиці), які розділені дверима. Вони ніби із казки, вражають різьбою, аркоподібні із великими навісами.
 А ось у Степанівці Троїцька церква унікальна своєю вертикальною кладкою, стилю бароко (1723) https://goo.gl/photos/gnxgZYtzu4vKz2tj7 На території храму знаходиться могила Григорія Даноловича, вихователя Миколи ІІ,https://goo.gl/photos/ZMpaM8AieMkcNGyH9 коштом якого й була збудована церква. В церкві селяни змогли зберегти й вінки часів його засновника https://goo.gl/photos/jtMaUc8jhJJ2hxew5. На території храму є підземні пустоти, про що свідчить постійне провалення грунту в одному місці. Отець Миколай розказував, що неодноразово привозив грунт, насипав, але все одно земля провалюється, тож є можливість археологам дослідити святе місце. Як правило, такі місця зберігають багато таємниць історії.
Меняни мали змогу поспілкуватися з колишнім директором Степанівської школи Терещенком Андрієм Степановичем, старожилом, який розказав про історію села, згадував і про Чамарове.  Степанівка відома також і своїм НВК, який очолює Л.Л. Шестаковський https://goo.gl/photos/3GR8jaepEfz3p1sE9.  НВК було відкрито на базі земської школи (ХІХст), меценатом останньої був Г. Данилович. 
По дорозі з Волосківців до Степанівки подорожуючі мали змогу побачити кургани часів Київської Русі, які й досі не досліджені ні істориками, ні археологами. Тож, нажаль, справа за "чорними" археологами.  
Далі дорога вела до с.Городище, де знаходиться унікальна (її називають перлиною Чернігівщини) Миколаївська церква (18ст.), стилю козацького бароко. Мистецтвознавець Г.Логвін за пропорціями порівнював її з афінським Парфеноном. Всередині зберігся іконопис http://derev.org.ua/chernih/horodysche.htm. Наразі вона розбирається для перевезення в с. Пирогово (Київщина) (хто є перевізником - не відомо). Навколо неї чимало дискусій про перевезення. У цій церкві дияконом працював Ф. Кістяківський, родоначальник плеяди відомих українських учених. А ось Михайлівська церква (19ст), яка декілька років тому пережила пожежу, відреставрована і має гарний вигляд https://goo.gl/photos/mWLSUNQeFbbQcmjQ9
Вражає своєю красою, неперевершеністю Андріївська церква в с. Стольному. Церква збудована коштом графа О.Безбородька (1782) за проектом італійського майстра Джакомо Кваренгі. Церква мурована, стиль - класицизм https://goo.gl/photos/v6qqaHkWpbuSdtas9, має три парафії, всередині поверховий крилас https://goo.gl/photos/TNwQwzGvtweNtkjD8  . Під церквою знаходиться усипальня О.А.Безбородька. У кінці 18 ст. Олександром та Андрієм Безбородьками був збудований палацово-парковий комплекс, нажаль, не зберігся. У народному музеї села збереглися фотографії помістя https://goo.gl/photos/uXRYMvnRVxHoMsja8.  Відвідувачі музею могли змогу познайомитися з експонатами від епохи Київської Русі - до  ХХ ст..https://goo.gl/photos/g7r8YunX9SJyHREo7  До речі історію селища досліджував і Д. Казиміров. Нещодавно вийшла друком його книга про селище.
Чим не історичний туристичний маршрут? Важливо зберегти те що маємо, щоб нащадки могли збагачувати історію регіону. 

Немає коментарів: