суботу, 29 серпня 2015 р.

Як сучасна молодь виявляє свою громадську активність / The activity of young people of Mena

    Сучасна молодь вчиться бути активною  і діє не поодинці, оскільки відомо, що "один в полі не воїн", а через створення громадських організацій, клубів, об'єднань тощо. Вчора в місті відбулася презентація діяльності кіноклубу медіаосвіти docudays UA "You know you right", створений з метою медіа-просвіти населення з проблеми прав людини.  Клуб організовано активістами Мени (Крук Вадим - модератор кіноклубу, юрист, Скляр Інна - юрист, Четвертаков Роман - юрист, Болва Ольга - менджер кіноклубу, Бикова Олена - директор ЦКДМ) при Центрі культури і дозвілля молоді. Партнерами кіноклубу виступили громадська організація МАРТ (м. Чернігів) та Менська сотня, громадське об'єднання молоді ГРОМ.
     Організатори кіноклубу - це переважно правники, які ще в шкільні роки брали участь в учнівських проектах, були не байдужими до проблем шкільного життя. Нині, маючи певний рівень правових, організаторських знань та вмінь, намагаються поширювати правову освіту й серед населення. Засобом її поширення для широкого загалу вибрали медіа.


        Під час презентації було продемонстровано фільм режисера Вейдзюнь Чена "Голосуйте за мене, будь ласка" (Данія, Китай), 2007. Фільм розкриває технології виборчої компанії на прикладі обрання старости класу серед учнів, механізми маніпулювання громадською думкою. У процесі обговорення фільму присутніми були підняті такі питання, як "Що таке демократія", "Які ідеї режисера", "ієрархія цінностей у суспільстві", "як відбуваються вибори в школі, чи достатньо вони демократичні", "Чи на достатньому рівні  сучасна молодь громадсько активна" та ін. Відповіді на ці запитання були неоднозначні, оскільки аудиторія кінозалу складалася з різних представників міста (місцева адміністрація, преса, абітурієнти, учні, вчителі, студенти та ін). Обговорення питань присутніми створювало атмосферу дискусії.  У ній брала участь й експерт із прав людини, прав дитини Бурова Руслана.


     Кіноклуб збиратиметься кожної останньої п'ятниці місяця в приміщенні ЦКДМ о 19.00 (кінотеатр). Демонстрація фільмів відбуватиметься безкоштовно. Активних, допитливих, не байдужих до проблем громадянського суспільства організатори кіноклубу запрошують до волонтерського корпусу. Можливо в майбутньому кіноклубівці й самі будуть представляти свою творчість на міжнародних фестивалях документального кіно. Але точно, якщо молодь буде діяти, то ми збудуємо громадянське суспільство в державі. Тож підтримаймо активну молодь!

Немає коментарів: