пʼятницю, 29 вересня 2017 р.

Війна, якої не має

   Близько 70 років на нашій землі не було чути "запаху" війни. Це проміжок часу - в одне покоління. Сучасна молодь виховувалася у мирний час, на інших цінностях. Але старше покоління  пам'ятає події Вітчизняної війни, знає ціну життю, миру...
     28 вересня учні Менської районної гімназії у рамках обласної патріотично-виховної програми "Війна, якої не має!" стали учасниками тренінгу підготовки екскурсоводів. 
     Що вразило під час перегляду "блокпост пам'яті" - пересувної виставки загиблих українських військових, добровольчих батальйонів? Передусім - не байдужість тих, хто заснував міжнародну асоціацію дослідників фортифікації "Цитадель" до сучасних подій, трагедій людей. Організація займається патріотичним вихованням молоді, пошуком загиблих, веде статистичні записи та ін.(за неофіційними даними 3 645 загиблих).
    Кожна розповідь, почута під час екскурсії з вуст Павла Нетьосова, - це "жива" історія, це трагедія окремої родини, це мужність, героїзм та відданість Батьківщині тих, хто віддав життя за майбутнє. Якщо спробувати переповісти принаймі одну історію вперше - без сліз не вийде. Але почуті історії варто розповісти молоді, без осмисленого, розуміння цінностей - не має майбутнього.  Тож попереду підготовка до організації екскурсій, флеш-мобу, круглих столів, зустрічей та ін.  
    І ось виставка-екскурсія учнів відбулася 25.10. Провели її Гончаренко Марина та Скиба Дмитрій. Під час екскурсії було продемонстровано документальний фільм та учні представили флеш-моб. Закінчилася програма покладанням квітів до меморіалу загиблим воїнам під час АТО. Здається, все вдалося. Фото з виставки.

Немає коментарів: