середу, 12 липня 2017 р.

Хто сучасні народні майстри або хто виготовив бугай для ONUKY? Who has made the world's first electronic bandure

    Чернігівщина здавна славилася народними бандуристами та майстрами бандур. Ця традиція залишається й нині. Так у Чернігові живе майстер, який виготовляє та реставрує народні музичні інструменти (гітари, бандури, сопілки, арфи, деркачі та ін.) - це Олександр Бешун.
Така палітра інструментів свідчить, що Олександр ще й знавець дерев, адже для кожного інструмента - своє дерево: для бандури - верба, ялина, бук, для гітари - клен, ялина, для сопілок - граб, абрикос, груша, бузина, бузок, калина. 
      Слави майстру додав музичний інструмент, який здивував усіх глядачів під час виступу ONUKY на Євробаченні. Мова йде про дерев'яну бочку з кінським хвостом - бугай. До речі бочка зроблена із ялини, а кінське волосся передав майстру товариш із селища Стольне, що на Менщині. Змайстрував інструмент Бешун за кресленням свого учителя Олександра Шльончика (майстер відомий, тим що реставрував торбан, що належав Тарасу Шевченку).
     Досягнення майстра зростають. Сьогодні О.Бешун виготовив першу в світі електробандуру для заслуженого артиста України, бандуриста НАОН Тараса Столяра. Тож традиції Чернігівщини продовжуються та розвиваються, а секрети ремесла передаються від народних майстрів учителів до  учнів. Сьогодні Олександр керує студією з виготовлення і реставрації музичних інструментів і майстреності навчає діточок.  

Немає коментарів: