четвер, 13 жовтня 2016 р.

Семінар вчителів на Батьківщині Г.Верьовки

   Напередодні храмового свята у с.Березне та місцевої Покровської ярмарки вчителі району на базі Березнянської загальноосвітньої школи зібралися на семінар. Тема семінару "Формування вмінь та навичок критичного мислення в учнів на уроках правознавства та історії". Учителі побували на уроках історії у 6 класі (вчитель Литвинов П.Б.) з теми  "Господарство у Давньому Єгипті" та правознавства у 10 класі (вчителька Селюк С.П.) з теми "Державний лад"
Під час уроку "Державний лад"
     Під час уроку з правознавства вчителі змогли побачити реалізацію практичного заняття з міжпредметними зв'язками, використанням ІКТ, прийомами критичного мислення на матеріалах доповідей учнів, презентацій. Після уроку колеги обговорили побачену методику навчання учнів. 
    Методичне засідання продовжили доповідями, презентаціями та демонстрацією навчальних прийомів. Колеги та колежанки  виступили з такими доповідями: "Конструювання моделей словесно-діалогічних методів (бесід, коментованого читання, диспутів, діалогів та ін)" (Леонтієва Л.В.), "Використання навчальних прийомів під час аналізу історичних та правових джерел", презентували зміни в законодавстві України (Жидкова Н.М.), продемонстрували прийоми використання порівняльних таблиць на уроках правознавства. На засіданні творчої групи вирішили розпочати роботу над формуваннням системи практичних занять з правознавства. 
Обговорення методичних питань
     Прийоми застосування критичного мислення в житті вчителі змогли під час екскурсії до музею ім. Верьовки.
Перша скрипка Г.Вереьовки
Приміром, всіх зацікавив факт наявності польських паперових грошей 1940р. в селищі,
вразили розмір монет часів Катерини ІІ та ін.
    Збагатилися вчителі й духовно, відвідавши легендарну церкву Покрови, яку селяни "відвоювали" у місцевої влади. Вразили розміри церкви, яка складається з трьох приміщень: літньої церкви, зимової та трапезної. Зимова церква наразі знаходиться в стані реконструкції.
Цікаві розписи стін зберегла церква XVII ст. Архітектор розказав, що церква не була простої конструкції, товщина стін сягає 1м, приміщення мало систему витяжок.
    Під час повернення додому учасники семінару зупинилися на місці старого єврейського кладовища, яке було зрівняно з землею у часи радянської влади. Через кладовище прокладено дорогу на Чернігів. Зараз на цьому місці часто стаються аварії. 
     Сповнені нових вражень, позитивно настрою від насиченого семінару, теплої осінньої погоди поверталися додому.  
     

Немає коментарів: