понеділок, 15 травня 2017 р.

Вивчаємо історію Менщини за пам'ятками старовини


   Чим особлива історія Менщини? Відвідавши Менський краєзнавчий музей ім. Ф.Покотила, учні 9-А класу дізналися про цікаві сторінки краю. Зокрема, згадали про часи палеоліту, найдавніші поселення на території району бронзового віку та знахідки залізного віку, походження назви міста.  Загадковими досі залишаються знайдені на території району
бронзові нашийні гривни, чисельність зубців яких відповідає кількості фаз місяця. На передньому плані - шишкоподібна деталь, яку називають деревом життя. Учні робили припущення щодо їх функціональності. Детальніше про матеріали Менщини читайте тут: http://mena.org.ua/blog/tag/istoriya-menschyny/ . Більшість знахідок знайдено поблизу водоймища або ж їх зберегла Десна. 
     Детальніше екскурсовод Ігор Леонідович Андрієнко, молодший науковий працівник музею, зупинився на історії краю ХІХ ст. У період розвитку товарно-грошових відносин товари із Мени доставлялися в різні куточки Європи, навіть у далеку Англію. Учні ознайомилися із документами перевезення товарів через містечко, фото залізниці. Із зацікавленістю учні слухали розповіді про життєдіяльність найсильнішої людини в світі на той час уродженця с. Бірківка Терентія Кореня. Із здивуванням знайомилися із побутом менян: посудом, вишиванками,одягом, знаряддями праці та ін. Найбільше всіх вразила таріль, яка слугувала кошиком під час святіння паски.  Учні навіть пожартували, що в ній помістилася б дитина )). Обговорюючи почуте та побачене, учні говорили про знайомі та незнайомі речі, споруди на території Менщини. Можна було почути: а я цікавлюся нумізнатикою, а я був на території Максаківського монастиря тощо. 
    Також учні порівняли розміщення дитинця, центр міста у ХІХст із сучасним розташуванням центру. Тож тепер можуть порівнювати історію міста із історією інших міст, подорожуючи по країні та збагачуючи свої знання історією )). 

Немає коментарів: